Features

Download

Online

Gallery

Blog

  Index  | Recent Threads  | List Attachments  | Help  | Search
 Welcome Guest  |  Register  |  Login
Login Name  Password
 

Sweet Home 3D Forum



No member browsing this thread
Thread Status: Active
Total posts in this thread: 9
[ Jump to Last Post ]
Post new Thread
Author
Previous Thread This topic has been viewed 4994 times and has 8 replies Next Thread
remib
Newbie




Joined: Jun 10, 2015
Post Count: 11
Status: Offline
Reply to this Post  Reply with Quote 
Problem with pdf plans in A3 papersize

Hello,

I have an issue I can't figure out. I am trying to export my plans at 1/50 scale in A3 sized pdf. Therefore, I use a virtual printer that works correctly.

However,

I found that my plan is divided in 2 different pages. I tried to understand why but it still seems weird to me. Here is my examples :

First file :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1159008/test-A3-niv1%20seul.sh3d

-> with only one level in this file, the plan prints in the pdf correctly on one page.


Second file :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1159008/test-A3.sh3d

-> the upper level of this file is a copy/paste of the first file. Then, it prints in 2 different pages. Moreover, if I delete this level, the 2 firsts levels prints correctly again in one page.


Any help ?
Thanks in advance,

R.
[Jul 9, 2015 4:35:58 PM] Show Printable Version of Post    View Member Profile    Send Private Message    http://www.cafe-alpin.net [Link] Report threatening or abusive post: please login first  Go to top 
hansmex
Advanced Member
Member's Avatar

Netherlands
Joined: Sep 26, 2009
Post Count: 3064
Status: Online
Reply to this Post  Reply with Quote 
Re: Problem with pdf plans in A3 papersize

Remi,

I downloaded both files, and I have the same problems as you.
(Kubuntu 14.04 64 bits, SH3D 5.0 beta 8 installed version)

The good news: I found a partial workaround in case you need a printed version.
Set paper to A3, set margins to 0 (zero), export as PDF.
On your printer set printing to "two pages on one sheet".
On my A3 printer this results in one image on one A3 sheet.

Problem: the image is rotated 90 degrees, and the scaling is not correct.
On the correctly produced page, the 810 cms wall is 795 cms on paper.
On the workaround page, that 810 cms wall is only 560 cms on paper.

I didn't test rotating the paper, meaning setting it to portrait instead of landscape in SH3D.

Good luck.

Hans
[Jul 9, 2015 8:05:33 PM] Show Printable Version of Post    View Member Profile    Send Private Message    Hidden to Guest [Link] Report threatening or abusive post: please login first  Go to top 
remib
Newbie




Joined: Jun 10, 2015
Post Count: 11
Status: Offline
Reply to this Post  Reply with Quote 
Re: Problem with pdf plans in A3 papersize

Hello Hans,

Thanks for your answer and testing my files. I guess I then hope that Mr Puybaret will correct this bug in the forthcoming SH3D 5.0 .

Thanks anyway for the workaround,

RĂ©mi
[Jul 10, 2015 12:42:30 AM] Show Printable Version of Post    View Member Profile    Send Private Message    http://www.cafe-alpin.net [Link] Report threatening or abusive post: please login first  Go to top 
dorin
Member
Member's Avatar

Romania
Joined: Apr 24, 2014
Post Count: 87
Status: Offline
Reply to this Post  Reply with Quote 
Re: Problem with pdf plans in A3 papersize

It's not a bug!
The program consider the entire building and texts from all layers not only the current one.
I change a little bit the positions of dimensions, compass and texts to fit on A3. Use print preview to verify.
Hire is the modified file.
test-A3-modif.sh3d
----------------------------------------
A computer program does what you tell it to do, not what you want it to do. Murphy's Law (Greer's Third Law)
If all else fails, get the instructions back out of the rubbish bin and read them. (bluewater - the aptosid manual maintainer)
[Jul 10, 2015 7:16:37 AM] Show Printable Version of Post    View Member Profile    Send Private Message    Hidden to Guest [Link] Report threatening or abusive post: please login first  Go to top 
remib
Newbie




Joined: Jun 10, 2015
Post Count: 11
Status: Offline
Reply to this Post  Reply with Quote 
Re: Problem with pdf plans in A3 papersize

Thanks for testing.

However, it still appears a bug to me ;)
I see that your workaround works but there would be the place on the paper without it.
There might be a problem of margins but there is no settings to change it.
And finally, I don't agree that considering the entire building is the proper behaviour to print one level's plan.

Thanks anyway,

R.
[Jul 10, 2015 11:08:07 AM] Show Printable Version of Post    View Member Profile    Send Private Message    http://www.cafe-alpin.net [Link] Report threatening or abusive post: please login first  Go to top 
Puybaret
Expert
Member's Avatar

France
Joined: Nov 7, 2005
Post Count: 5837
Status: Offline
Reply to this Post  Reply with Quote 
Re: Problem with pdf plans in A3 papersize

dorin is right, the print bounds are computed from all the visible items at all levels. Thus, you can superimpose printed levels or better understand how levels should superimpose when you look at them side by side.
But if you have problems to force small margins, please try to set com.eteks.sweethome3d.swing.fixedPrintMargin property, reading this article.
----------------------------------------
Emmanuel Puybaret, Sweet Home 3D developer
[Jul 12, 2015 3:45:15 PM] Show Printable Version of Post    View Member Profile    Send Private Message    Hidden to Guest    http://www.eteks.com [Link] Report threatening or abusive post: please login first  Go to top 
dorin
Member
Member's Avatar

Romania
Joined: Apr 24, 2014
Post Count: 87
Status: Offline
Reply to this Post  Reply with Quote 
Re: Problem with pdf plans in A3 papersize

I've tested again your unmodified file in new v5.0 installed SH3D.
The new feature hide/view level did the trick You need.
I hide levels I don't need and the visible level was printed on one page.
Good to know for me! I've learn something new and useful.
----------------------------------------
A computer program does what you tell it to do, not what you want it to do. Murphy's Law (Greer's Third Law)
If all else fails, get the instructions back out of the rubbish bin and read them. (bluewater - the aptosid manual maintainer)
[Jul 12, 2015 7:14:13 PM] Show Printable Version of Post    View Member Profile    Send Private Message    Hidden to Guest [Link] Report threatening or abusive post: please login first  Go to top 
remib
Newbie




Joined: Jun 10, 2015
Post Count: 11
Status: Offline
Reply to this Post  Reply with Quote 
Re: Problem with pdf plans in A3 papersize

Thanks a lot for your answers. I apologize not to have replied earlier. I am actually in the real world helping my friend to build her house. Someday, I will tell that whole rock'n'roll story where SH3D mostly provided a significant help to avoid many problems.

Anyway, I tried to set the margin by editing info.plist like this :


I am running OS X 10.6 . Is that the correct way to do it ?

I have to go back to painting :)
[Jul 14, 2015 10:55:34 AM] Show Printable Version of Post    View Member Profile    Send Private Message    http://www.cafe-alpin.net [Link] Report threatening or abusive post: please login first  Go to top 
remib
Newbie




Joined: Jun 10, 2015
Post Count: 11
Status: Offline
Reply to this Post  Reply with Quote 
Re: Problem with pdf plans in A3 papersize

Almost forgot, one last question :
how do you surimpose printed levels ?
[Jul 14, 2015 10:58:51 AM] Show Printable Version of Post    View Member Profile    Send Private Message    http://www.cafe-alpin.net [Link] Report threatening or abusive post: please login first  Go to top 
[ Jump to Last Post ]
Show Printable Version of Thread  Post new Thread

    Get Sweet Home 3D at SourceForge.net. Fast, secure and Free Open Source software downloads
   
© Copyright 2006-2017 eTeks - All rights reserved