France
Joined: Nov 7, 2005
Post Count: 9423
Status:
Offline
Re: YafaRay rendering plug-in
Thank you all for your feedback
Tonight, the version 1.0 Beta 5 of the plug-in now shows borders around rendered tiles and brings a bug fix that could give weird results with lines (UbuntuBirdy, I hope it will resolve your issue). I also removed double faces to avoid bad results shown on the chairs in Cecilia's test file.
Enkonyito, I made some tests about area and mesh lights, and you can use some working code found in the comments of YafarayRenderer constructor. In the source code you posted, corner, point1 and point2 must be arrays of 3 floats not Point3f instances (by the way, from parameter isn't used). You should also take care of the orientation of the triangle built from corner, point1 and point2 (if ever it's wrongly oriented, just swap corner and point1).
About mesh lights, you have to provide the integer id of the mesh used as a light in a parameter named object. This id is returned by startTriMesh method so you'll have to store the ids of the meshes used as lights somewhere. Good luck!
----------------------------------------
Emmanuel Puybaret, Sweet Home 3D creator
new website - under constuction hansdirkse.info
----------------------------------------
[Edit 1 times,
last edit by hansmex at Jan 15, 2020, 1:06:21 PM]
France
Joined: Nov 7, 2005
Post Count: 9423
Status:
Offline
Re: YafaRay rendering plug-in
Many thanks for your tests. It looks like we get closer to a working solution
The version 1.0 Beta 6 published today brings support for BMP, WBMP and GIF images (that will fix Cecilia's issue) and improves the cache of texture images to speed up YafaRay launch during subsequent times.
Cecilia, I tried your file and noted a similar CPU usage on my computer, even if it wasn't as low as in your case. As I wondered if it could be because of the very large images you use as textures, I created another version with much smaller images, but this gave the same results! Could you try with some files of the gallery (like the Alps hotel that you seem to like ;-), and report how rendering works with them?
Among the remaining issues, I noted that the default sky used in aerial view still gives some images a little bluer than with SunFlow. After some investigations, I didn't find any solution yet. Before releasing a version 1.0, I shall add the support for Windows and Linux 32 bit and a Depth of field lens option. As YafaRay doesn't seem to be able to generate some equirectangular images, I fear there won't be any Spherical lens option at the moment. Any other ideas in mind?
----------------------------------------
Emmanuel Puybaret, Sweet Home 3D creator
Joined: May 28, 2015
Post Count: 607
Status:
Offline
Re: YafaRay rendering plug-in
Enkonyito, I made some tests about area and mesh lights, and you can use some working code found in the comments of YafarayRenderer constructor. In the source code you posted, corner, point1 and point2 must be arrays of 3 floats not Point3f instances (by the way, from parameter isn't used). You should also take care of the orientation of the triangle built from corner, point1 and point2 (if ever it's wrongly oriented, just swap corner and point1).
About mesh lights, you have to provide the integer id of the mesh used as a light in a parameter named object. This id is returned by startTriMesh method so you'll have to store the ids of the meshes used as lights somewhere. Good luck!
Thank you Puybaret for the advice on area lights! This works for unviewable light panels.
Sweet Home 3D no longer crashes for mesh lights but the opaque light panel emits light without being luminescent.
----------------------------------------
EnkoNyito
France
Joined: Nov 7, 2005
Post Count: 9423
Status:
Offline
Re: YafaRay rendering plug-in
It's great you could find out. About the light panel color, maybe you could apply a light_mat material on the mesh (see the end of exportAppearance method)?
----------------------------------------
Emmanuel Puybaret, Sweet Home 3D creator
Denmark
Joined: Jul 7, 2013
Post Count: 635
Status:
Offline
Re: YafaRay rendering plug-in
Could you try with some files of the gallery (like the Alps hotel that you seem to like ;-), and report how rendering works with them?
For what it’s worth:
I have made some more tests with the YafaRay renderer, using an abused version of the Alps Hotel. The abuse was necessary because I wanted to test how YafaRay responded to lighting. Since YafaRay is not yet ( at least not in the current version) able to handle Enko’s “Other Light Sources”, I had to see what could be done without using them – only using a multitude of the original light sources – like I used to do in the “old days”.
Result: The YafaRay renderer v1.6 beta works surprisingly well.
Here are some YafaRay renderings of the abused Alps Hotelreception and front desk:
The CPU-issues from the last version are gone. YafaRay is now using all my 24 threads, as well as 92% of my CPU-capacity, and it’s performing quite fast – almost 50% faster than Sunflow. It’s also producing some nice results – as long as have the patience to work with my light-settings. And that’s where my ONLY complaint lies… for now:
Checking the lights are alfa and omega. Enko has showed that programming a resizable render window is possible. A resizable window will fit on any screen, no matter how stone-age the computer is. So I ask: Is there a good reason for keeping the “official” render windows of SH3D so tiny?
Why is resizable so important? As the YafaRay renderer is handling light sources somewhat different than the Sunflow renderer, it’s of no use to test my light-settings by using Enko’s resizable renderer. So testing the YafaRay renderer becomes a somewhat time-consuming process: First rendering the entire scene, then saving the test image. Then opening the test image in some graphics editor, and then trying to adjust the lights and do another test render… and then repeat the same process. I must admit that my motivation failed along the way, so my test renders are not what I would have liked them to be. I know that YafaRay can produce better results – even great results, but I don’t think that will happen until we get more options – plus a resizable rendering window, so we can monitor the effect of our light-settings a lot faster than with the current version.
The bucket size of the YafaRay renderer, is it dynamic? I'm wondering if that's the reason why it outperforms the Sunflow renderer.
Cec
----------------------------------------
[Edit 1 times,
last edit by Ceciliabr at Jan 25, 2020, 9:59:43 PM]
Switzerland
Joined: Aug 31, 2017
Post Count: 421
Status:
Offline
Re: YafaRay rendering plug-in
Why is resizable so important? As the YafaRay renderer is handling light sources somewhat different than the Sunflow renderer, it’s of no use to test my light-settings by using Enko’s resizable renderer. So testing the YafaRay renderer becomes a somewhat time-consuming process: First rendering the entire scene, then saving the test image. Then opening the test image in some graphics editor, and then trying to adjust the lights and do another test render… and then repeat the same process. I must admit that my motivation failed along the way, so my test renders are not what I would have liked them to be. I know that YafaRay can produce better results – even great results, but I don’t think that will happen until we get more options – plus a resizable rendering window, so we can monitor the effect of our light-settings a lot faster than with the current version.
Cec
You absolutely nailed it! It's nothing more but all about that point!
----------------------------------------
Pascal